Mapa Beograda s ulicama

Centralna mapa

Više o Beogradu – Glavnom gradu Srbije

Beograd je glavni grad Republike Srbije. Područje grada Beograda zauzima 3,6 % teritorija Republike Srbije, na tom području živi 15,8% ukupnog stanovništva Srbije i u Beogradu je zaposleno 31,2% zaposlenih u Srbiji. Jedan je od najvećih, ali i najstarijih gradova u Evropi. Prvi arheološki nalazi na ovom području potiču iz 4.800 godine pre nove ere kada na ovom području niču prva naselja. Samo naselje grada osnivaju Kelti u trećem veku pre nove ere i nazivaju ga Singidun, no nakon što se na ovo područje doseljavaju Rimljani, preuzimaju taj prostor i nastaje naselje Singidunum. Ovo se smatra začetcima slavne istorije Beograda. Tokom vekova Beograd je često menjao imena ovisno o narodu koji se tada nastanio na tom području, od Singidun preko Veligrada do Biograda na Dunavu, te Beograd. Prvi pisani spomenik Beograda je iz 878. Godine za vreme vladavine prvog bugarskog carstva kada Papa Ivan VIII. u pismu Borisu Bugarskom spominje Bjelgrad, slovenski oblik imena ovog grada. Beograd zauzima status glavnog grada Republike Srbije od 1404. godine kada despot Stefan Lazarević premešta svoju prestonicu u Beograd, sagradivši tvrđavu koja je srušena u tursko-austrijskom ratu.

Lokacija
Beograd se nalazi na Balkanskom poluostrvu u jugoistočnoj Europi. Zauzima strateško mjesto u sjevernom delu središnje Srbije na mestu gdje se spajaju dve velike reke Sava i Dunav. Okružen je Vojvodinom na tri strane te na mjestu gdje se dodiruju Panonska nizija sa severne strane, i Južni obod Panonskog bazena. U okolini Beograda nalaze se i dve planine; planina Kosmaj (628 m) i planina Avala (511 m). Beograd reke okružuju s tri strane, a sama dužina rečne obale Beograda iznosi 200 kilometara, sa šesnaest rečnih ostrva od kojih su najveći Ada Ciganlija i Veliko ratno ostrvo. Zbog tog geografskog i strateškog položa Beograda on je oduvijek nazivan „vratima“ odnosno „kapijom“ Balkana i „vratima“ srednje Evrope. Samo središte Beograda nalazi se na desnoj obali Dunava, dok se s leve strane nalazi Banatska ravnica sa slabo naseljenim predgrađima. Novi dio grada – Novi Beograd razvio se između Dunava i Save, dok se uzvodno nalazi Zemun koji je nekada predstavljao granicu austrijskog i turskog carstva.

Površina
Područje Grada Beograda nalazi se na površini od 322.268 hektara ( dok uže gradsko područje zauzima 35.996 hektara) i administrativno je deli na 17 gradskih opština koje su Čukarica, Voždovac, Vračar, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Obrenovac, Mladenovac, Sopot, Surčin. Gradska opština obuhvata deo teritorija Grada Beograda i u njoj se vrše određeni poslovi lokalne samouprave koji su utvrđeni Statutom grada. Od 17 Beogradskih opština najveća je Palilula koja zauzima područje od 44.661 hektara, a najmanja od svih beogradskih opština se nalazi na području od samo 292 hektara, a to je opština Vračar.

Stanovništvo
Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, na širem području grada Beograda živi 1.576.124 stalna stanovnika, a na užem području grada naseljeno je 1.273.651 stanovnika. Prema broju stanovnika najveća odnosno najnaseljenija opština je Novi Beograd u kojem živi 217.773 stanovnika, dok je najmanja opština Sopot na čijem području živi 20.390 stanovnika. Prema nacionalnom sastavu tih 1.576.124 stanovnika Beograda se izjasnilo kao Srbi, njih 1.417.187, Jugosloveni, njih 22.161, Crnogoraca ima 21.190, a Hrvata 10.381, njih 8.372 je Makedonaca, a 19.191 Roma, Muslimana je 4.617, a ostatak stanovništva pripada Gorancima, Slovacima, Slovencima, Mađarima, Albancima, Bugarima, Bošnjacima, Nemcima, Rusima, Rumunjima, te manji broj još nekim državama, dok se njih 29,312 nije htelo izjasniti.

Religija
U Beogradu postoji nekoliko religioznih zajednica, no sveukupno je ova podela relativno homogena. Daleko najbrojnija je pravoslavna zajednica sa 1.429.170 vernika, muslimanska zajednica ima 20.366 vernika, a katolička 16.305 vernika, dok protestantska zajednica 3.796 vernika.

Ekonomija
Ekonomski Beograd je najrazvijeni dio Srbije i iz njega dolazi više od 30% bruto domaćeg proizvoda te iz Beograda potiče više od 30% ukupne radne snage u Srbiji. Na području Beograda razvijene su razne privredne delatnosti poput metalne, metaloprerađivačke i elektronske industrije te trgovina i bankarstvo. Zbog povoljnog geografskog i saobraćajnog položaja područje grada Beograda ima veliki saobraćajni značaj i kao željezničko, putno ali i avionsko središte zbog međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“, uz to Beograd je i važno rečno pristanište jer se nalazi na ušću dvaju važnih reka Save i Dunava.

Kultura i umetnost
Beograd je središte kulture i umetnosti cele Srbije. U području grada Beograda su delovali najznačajniji srpski umetnici, svake godine se održi više od 11.000 pozorišnih predstava, izložbi, koncerata i drugih umetničkih programa koji ime Beograda čine poznatim u celom svetu. O kulturnom životu Beogradu svedoče preko sedamdeset raznih kulturno – umetničkih manifestacije koje se održavaju tokom cele godine kao što su FEST (Međunarodni filmski festival), BITEF  (Beogradski internacionalni teatarski festival), BELEF (Beogradski letnji festival), BEMUS  (Beogradske muzičke svečanosti), Beogradski sajam knjiga, Beogradski festival piva, Međunarodno takmičenje muzičke omladine, Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Oktobarski salon, Radost Evrope, Filmski festival u Sopotu, Beogradski džez festival.

U Beogradu su delovali razni umetnici, od književnika preko slikara pa sve do muzičara. Neki od najpoznatijih književnika su Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade, Branislav Nušić, Miloš Crnjanski, Borislav Pekić, Milorad Pavić, Meša Selimović i mnogi drugi, a od muzičara VIS Idoli, Ekatarina Velika i Šarlo Akrobata, Riblja čorba, Bajaga i instruktori, Beogradski Sindikat, Škabo, Marčelo i mnogi drugi, dok su od beogradskih slikara najznačajniji Marko Čelebonović, Vladimir Veličković, Sava Sekulić, Miodrag Mića Popović te Mladen Srbinović.  U Beogradu je i uspješna filmska industrija koja obuhvata najveći deo srpske filmske industrije, a jedan od najpoznatijih je film Emira Kusturice – Podzemlje, film iz 1995. godine koji je dobio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu. Istorija filma u Beogradu traje već više od jednog veka. Prvi je film u Beogradu prikazan 1896. godine  u kafani „Zlatan krst“ (koja se danas zove „Dušanov grad“), i to samo pet meseci nakon prve projekcije u Parizu, a prvo stalno kino je otvoreno 1906. Danas na području Beograda ima mnogo kina od kojih su najpoznatiji Kolosej MUltiplex, Dom sindikata, Odeon, Reks, Tuckwood Cineplex, Akademija 28, Roda Cineplex. Od pozorišta koja postoje u Beogradu ona najznačajnija za kulturni život Beograda su Srpsko narodno  pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište. Na području Beograda deluje mnogo kulturnih, istorijskih i umetničkih organizacija zaslužnih za visok nivo kulturnog života u Beogradu kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti, Narodna biblioteka Srbije u kojoj se nalaze sve knjige koje su izdate u Srbiji, Narodni muzej koji je najstariji muzej Srbije i u čijem se sastavu nalazi preko 400 000 arheoloških i istorijsko – umetničkih predmeta, Narodnog pozorišta, Muzej savremene umetnosti, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Kulturni centar Beograda, Dom kulture „Studentski grad“.

U Beogradu se nalaze značajna dela arhitekture, razni spomenici kulture, kulturna i prirodna dobra i brojna arheološka nalazišta koji pričaju priču o burnoj prošlosti ovoga grada. Na području grada Beograda nalazi se oko 300 spomenika kulture od kojih je 57 od izuzetnog i velikog značaja za kulturu Srbije i Beograda. Dobrima od izuzetnog značaja proglašene su tri prostorne kulturno – istorijske celine (ulica Kneza Mihaila, Topčider i područje oko Dositejevog liceja) te arheološko nalazište Belo brdo u Vinči. Na području Beograda značajna su i druga kulturna dobra kao što je Bulevar oslobođenja, stara jezgra Zemuna, Bojčinska šuma, Beogradska tvrđava, Spomenik Neznanom junaku na Avali, Spomenik na mestu smrti despota Stefana Lazarevića, Groblje oslobodilaca Beograda, kasnorimska grobnica u Brestoviku.

Parkovi
Parkovi Beograda pružaju jedinstven ugođaj svojim posetiocima, preko leta im pružaju skrovište od sunca, u proleće i jesen mjesto za uživanje i odmor od užurbanog života, a tokom zime beg od hladnoće u predivnu zimsku prirodu. Prvi javni park na području Beograda uređen je 1860. godine na uglu Ulice kneza Miloša i Nemanjine, a zvao se Finansijski park. Danas Beograd ima 65 javnih parkova od kojih su najpoznatiji su park Kalemegdan , park Tašmajdan, Park prijateljstva, Hajd-park, park Topčider i Pionirski park. Ovi parkovi svojim posetiocima pružaju mogućnosti da i u gradu, uživaju na svežem zraku u prirodi. Za one Beograđane, ali i posetioce Beograda koji se žele malo maknuti iz grada u okolini Beogradi postoji mnogo mesta koje vredi posetiti kao što su planina Avala, Kosmaj, Fruška gora, brdo Oplenac s Mauzolejom dinastije Karađorđevića te razne kulturne i istorijske lokacije koje se nalaze u sedamnaest opština Beograda.

Reke
Uz razne kulturne spomenike koje treba posetiti u Beogradu posetite i obale rijeke Save i Dunava, njihove mostove, Veliko ratno ostrvo i Ade Ciganlije koji pružaju mnogo mogućnosti za ispunjenje dana, obiđite neke od 5.500 ulica Beograda, njegovih 16 trgova i upoznajte grad s novog gledišta. Svaki kutak grada skriva neke svoje tajne. Možete se pridružiti organizovanim turama gradom koji vas vode u šetnje kroz Beogradsku varoš i Beogradsku tvrđavu, ili turi koja vas upoznaje sa starim Zemunom ili čak antičkim Singidunumom. Za one kojima je šetnja nužno zlo Beograd nudi turističke ture razgledavanja Beograda s autobusom, tramvajem, brodom, biciklom ili se čak možete pridružiti autentičnoj beogradskoj „Rakija turi“ gdje ćete imati priliku degustirati to piće.

Sport
U Beogradu se nalaze sportski centri, sportske dvorane, stadioni, bazeni pa čak i hipodrom koji zadovoljavaju želje svih ljubitelja sporta bilo da se radi o onima koji se bave golfom, onima koji preferiraju ekstremne sportove ili pak biciklizam. Tokom godine se u Beogradu održava nekoliko sportskih manifestacija kao što su Beogradski maraton, Trke kola na Ušću, Politikina trka, Trka kroz istoriju, Biciklistička trka “Tour de Danube“, Sport fest, ATP turniri, od kojih je najpoznatiji Beogradski maraton.

Život u Beogradu
U posljednje vrijeme povećava se broj mladih posetilaca pogotovo onih koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine i koji žele uživati u noćnom životu grada. Za njih su tu razni klubovi gdje svatko može pronaći nešto po svom ukusu, od alternative do turbo-folka, od techno zvuka do heavy metala. Beogradska zona zabave je Ulica Strahinjića Bana, koja se nalazi u centru gradu i u kojoj je dom pronašlo dvadesetak kafića, restorana i barova.

Za one koji žele provesti neko vreme kako bi se posvetili sebi i odmarati se tu su brojni wellnes i spa centri. Zahvaljujući raznolikom životu Beogradu svaki posetliac može pronaći nešto baš za sebe, bilo da se radi o bogatom noćnom životu, želji za sportom i rekreacijom ili čak samo za odmorom ili pak o želji za upoznavanjem kulture grada.