25.11.2018. 21:11

Preškraban mađarski naziv na ulazu u selo Aleksa Šantić

Na ulazu i izlazu iz Aleksa Šantića, sela na severu Bačke koje pripada gradu Somboru, prethodnih dana su table išarane crnim lakom, na delu koji je ispisan na mađarskom jeziku i označava ime sela „Sári“.

U trenucima kada su sve republičke i pokrajinske institucije uključene u obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, table na ulasku u vojvođanska naselja ispisana na mađarskom jeziku uništavaju se sprejom.
Na ulazu i izlazu iz Aleksa Šantića, sela na severu Bačke koje pripada gradu Somboru, prethodnih dana su table išarane crnim lakom, na delu koji je ispisan na mađarskom jeziku i označava ime sela „Sári“.

Ovo mesto se zvalo i Šari, Šaripusta, Babapusta, što su bili salaši u neposrednoj blizini današnjeg sela. Nešto kasnije je odlukom stanovnika izabrano ime Aleksa Šantić u periodu 1923/1924. godine.

Prema popisu iz 2011. godine, u Aleksa Šantiću živi brojna mađarska zajednica.

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje ovaj skandalozan čin kojim se pokušava izbrisati činjenica da u Vojvodini žive pripadnici različitih nacionalnih zajednica, zbog čega je važno da se podržava njihovo pravo na upotrebu jezika i pisma kojim se služe.

Vojvodina pripada svim njenim građanima, bez obzira na nacionalno, versko ili bilo koje drugo opredeljenje!

Gradski odbor

  1. 21.04.2016. 18:06

    7. Liga socijaldemokrata Vojvodine — Nenad Čanak

    Da tvoja deca ne napuste Sombor!

  2. 13.04.2016. 17:20

    LSV prikupila više od 70 hiljada potpisa za referendum

    Liga socijaldemokrata Vojvodine prikupila je više od 70 hiljada, od 100 hiljada potpisa koliko je potrebno za to da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta rekao je Radivoj Bata Đurić, predsednik Lige paora Vojvodine GrO LSV Sombor.

  3. 06.04.2016. 12:54

    Osnivanje Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje – kao rešenje gorućeg problema u zdravstvu

    Povodom Svetskog dana zdravlja 7. aprila organizovana je Konferencija za medije na kojoj je govorila Nataša Terbec, predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine.

  4. 30.03.2016. 16:33 Nenad Đulinac

    Našim preduzetnicima i paorima iste subvencije kao i strancima

    Kompanije, firme, preduzetnici i poljoprivrednici u našoj zemlji moraju imati jednako pravo na subvencije i stimulacije kao i stranci.